Źródła żelaza w diecie
Rodzaje żelaza w żywności
Pierwiastek ten występuje w żywności w dwóch formach: hemowej i niehemowej.
- Żelazo hemowe występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego i efektywność jego wchłaniania jest większa, niż żelaza niehemowego i nie jest zależna od składu diety;
- Żelazo niehemowe występuje w produktach pochodzenia roślinnego i w znacznym stopniu zależy od składu diety, a więc od tego, z jakimi produktami żelazo łączymy (1).
Zapotrzebowanie na żelazo
Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek:
- mężczyźni – 10mg/dobę
- miesiączkujące kobiety – 18mg/dobę
- kobiety po menopauzie – 10mg/dobę
- kobiety w ciąży – 27mg/dobę (2)
Niedobór i nadmiar żelaza w diecie
Niedostateczne spożycie żelaza może prowadzić do niedokrwistości z niedoboru żelaza (spowodowanej zmniejszonym stężeniem hemoglobiny we krwi). Objawia się ona między innymi:
- biegunkami,
- zmniejszeniem zdolności do wysiłku fizycznego,
- zaburzeniami regulacji temperatury ciała;
- rozwoju psychomotorycznego i intelektualnego,
- zaburzeniami snu,
- zmniejszeniem sprawności psychicznej
- u kobiet w ciąży niedobór żelaza może być przyczyną poronień, przedwczesnych porodów oraz osłabieniem akcji porodowej; długotrwała niedokrwistość może prowadzić do wad rozwojowych płodu (1).
Żelazo spożywane w nadmiarze również ma negatywne skutki:
- zmniejszone wchłanianie innych składników mineralnych,
- większe ryzyko infekcji,
- nadmierne gromadzenie żelaza w tkankach i ich uszkodzenie,
- powstawanie wolnych rodników (1).
Źródła żelaza – 12 produktów pochodzenia zwierzęcego bogatych w żelazo
Podane wartości odnoszą się do 100 g produktu.
- wątróbka wieprzowa – 17mg/100g
- wątróbka drobiowa – 9,5mg/100g
- polędwica wołowa – 3,1mg/100g
- sardynka w pomidorach – 2,9mg/100g
- łopatka cielęca – 2,9mg/100g
- rozbratel – 2,8mg/100g
- królik, tuszka – 2,6mg/100g
- rostbef – 2,4mg/100g
- jajo kurze – 2,2mg/100g
- tuńczyk w sosie własnym – 1,4mg/100g
- udko indycze – 1,2mg/100g
- udko kurze – 0,7mg/100g
Najlepsze źródła żelaza – produkty pochodzenia zwierzęcego
Źródła żelaza – 12 produktów pochodzenia roślinnego bogatych w żelazo
Podane wartości odnoszą się do 100 g produktu.
- siemię lniane – 17,1mg/100g
- pestki dyni – 15mg/100g
- otręby pszenne – 14,9mg/100g
- kakao o 16% zawartości tłuszczu kakaowego – 10,7mg/100g
- komosa ryżowa (Quinoa) – 8,9mg/100g
- amarantus – 7,8mg/100g
- fasola biała, nasiona suche – 6,9mg/100g
- orzechy pistacjowe – 6,7mg/100g
- nasiona sezamu – 5,9mg/100g
- soczewica czerwona – 5,8mg/100g
- natka pietruszki – 5,3mg/100g
- tofu naturalne – 5,3mg/100g
Najlepsze źródła żelaza – produkty pochodzenia roślinnego
Jak zwiększyć wchłanianie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych?
Na przyswajanie żelaza korzystny wpływ ma witamina C.
Niekorzystne jest łączenie produktów zawierających żelazo z kawą, herbatą, produktami bogatymi w błonnik pokarmowy oraz z produktami zawierającymi fityniany, szczawiany, taniny, fosforany czy wapń. (1,3)
Najlepiej spożywać produkty bogate w żelazo, łącząc je z produktami bogatymi w witaminę C.
Na łączenie produktów bogatych w żelazo i witaminę C powinny zwracać uwagę szczególnie osoby na diecie roślinnej.
Źródła witaminy C – 12 produktów bogatych w witaminę C
Podane wartości odnoszą się do 100 g produktu.
- papryka żółta – 184mg/100g
- czarna porzeczka – 183mg/100g
- natka pietruszki – 178mg/100g
- papryka czerwona – 144mg/100g
- jarmuż – 120mg/100g
- suszone pomidory w oleju – 102mg/100g
- brukselka – 94mg/100g
- papryka zielona – 91mg/100g
- brokuł – 83mg/100g
- szpinak – 68mg/100g
- truskawki – 66mg/100g
- kiwi – 59mg/100g
Zapotrzebowanie na witaminę C
Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek:
- mężczyźni – 90mg/dobę
- kobiety – 75mg/dobę
- ciężarne kobiety – 85mg/dobę
- kobiety w okresie laktacji – 120mg/dobę (2)
Bibliografia:
1) Gawęcki J. (red.), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2012
2) Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020
3) Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T. (red.). Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2004