Wysokobiałkowe lody z Lidla Gelatelli High Protein
Ostatnio w Lidlu pojawiły się lody o zwiększonej zawartości białka i obniżonej kaloryczności – półlitrowy kubeczek dostarcza od 295 do 349 kcal i od 18,8 do 22,3 gramów białka. Są dostępne w trzech smakach: Salted Caramel Cake, Creamy Chocolate oraz Cookies & Cream. Producent informuje, że lody te zawierają minimum 30% mniej cukrów, niż lody tradycyjne. Cena: 10zł
Wysokobiałkowe lody z Lidla Gelatelli High Protein – porównanie wartości odżywczych
Salted Caramel Cake
Creamy Chocolate
Cookies & Cream
Lody o smaku czekoladowym mają najmniej kilokalorii i dostarczają najmniej cukru, tłuszczu i soli, za to najwięcej białka – wypadają więc najlepiej z trzech smaków. Lody o smaku słonego karmelu dostarczają najwięcej cukru i soli, a te o smaku ciasteczek z kremem, mające przypominać Oreo – mają najwięcej tłuszczu ogółem i kwasów tłuszczowych nasyconych.
Wysokobiałkowe lody z Lidla Gelatelli High Protein – skład
Salted Caramel Cake
Creamy Chocolate
Cookies & Cream
Wysokobiałkowe lody z Lidla Gelatelli High Protein – moja ocena
Pierwsze miejsce: Creamy Chocolate
Ocena: 10/10
- kremowa, przyjemna konsystencja
- naprawdę smakują jak gorzka czekolada
- wyczuwalnie mniej słodkie od tradycyjnych lodów – według mnie to nie jest ich wada
- najlepiej wypadają pod względem wartości odżywczych: mają najmniej kilokalorii, cukru, tłuszczu i soli, za to najwięcej białka
- najlepszy smak z dostępnych
- najmniej odbiegają od tradycyjnych lodów.
Drugie miejsce: Salted Caramel Cake
Ocena: 8/10
- tępa, trudna do nabrania łyżką konsystencja
- smak całkiem dobry, wyczuwalnie mniej słodki i słony niż w przypadku tradycyjnych
- mają najwięcej cukru i soli, najmniej białka i najwięcej kilokalorii
- nie odbiegają za bardzo od tradycyjnych lodów.
Trzecie miejsce: Cookies & Cream
Ocena: 5/10
-
- lody kremowe w konsystencji, ale kawałki ciasteczek mają bardzo dziwną konsystencję i „mączny” posmak.
- najsłabszy smak z całej trójki – głównie przez ciasteczka
- wyczuwalnie mniej słodkie od tradycyjnych lodów
- mają najwięcej tłuszczu ogółem i kwasów tłuszczowych nasyconych
- najbardziej odbiegają od tradycyjnych lodów.