Fit tarta owsiana z masą budyniową i owocami – przepis
Inspirowałam się tym i tym przepisem.
Czas przygotowania: około 40 minut
Wartość energetyczna: 225 kcal w porcji
Ilość porcji: 6
Fit tarta owsiana – składniki:
Spód do tarty:
- 200g mąki owsianej
- 100g chudego twarogu
- 60ml mleka (w moim przypadku o 2% zawartości tłuszczu)
- 1 jajko
- 40g erytrytolu lub innego słodzika
- 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 10g oliwy z oliwek (1 łyżka)
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 500ml mleka
- 20-30g erytrytolu
- owoce (u mnie około 250g truskawek)
Fit tarta owsiana – przepis:
- Mąkę owsianą, proszek do pieczenia, twaróg, mleko, jajko i 8 łyżeczek (40g) erytrytolu dokładnie wymieszaj i ugnieć ciasto. Odłóż do lodówki, na kilkanaście minut, do pół godziny.
- W międzyczasie przygotuj masę budyniową: dwa opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (wybierz te bez dodatku cukru) ugotuj na 500ml mleka z dodatkiem 4-6 łyżeczek erytrytolu (20-30g).
- Tartownicę wyłóż papierem do pieczenia (moja ma 26cm średnicy). Nałóż równomiernie ciasto w tartownicy – powinno być zbite i klejące, dlatego dla ułatwienia warto rozsmarowywać je łyżką, co jakiś czas opłukiwaną w wodzie.
- Piecz tartę w 175 stopniach Celsjusza, około 25 minut – warto wykałaczką sprawdzać, czy ciasto nie jest mokre w środku. Następnie wystudź ciasto.
- Kiedy ciasto ostygnie, nałóż na tartę masę budyniową a wierzch udekoruj owocami.
Fit tarta owsiana z masa budyniową i owocami – wartości odżywcze:
Spód do tarty (całość)
Wartość energetyczna: 940,6 kcal
Białko: 52,6 g
Tłuszcz: 21,5 g
Węglowodany: 146,2 g
Spód do tarty – wartość energetyczna w 1 porcji (dzieląc tartę na 6 porcji)
Wartość energetyczna: 156,8 kcal
Białko: 8,8 g
Tłuszcz: 3,6 g
Węglowodany: 24,4 g
Tarta owsiana z masa budyniową i truskawkami (całość)
Wartość energetyczna: 1350,2 kcal
Białko: 73,1 g
Tłuszcz: 33,9 g
Węglowodany: 202,7 g
Tarta owsiana z masa budyniową i truskawkami – wartość energetyczna w 1 porcji (dzieląc tartę na 6 porcji)
Wartość energetyczna: 225 kcal
Białko: 12,2 g
Tłuszcz: 5,7 g
Węglowodany: 33,8 g