Sufletowe naleśniki

śniadanie

Sufletowe naleśniki – przepis

Czas przygotowania: około 25 minut

Wartość energetyczna: 480 kcal w porcji

Ilość porcji: 1

Pomyślałam, że te naleśniki to świetny pomysł na walentynkowe śniadanie – dlatego, że wymagają trochę pracy i czasu. Odwdzięczają się za to tym, ze potrafią być efektowne. To nie jest przepis na śniadanie w 3 minuty. To przepis na śniadanie (lub jakikolwiek inny posiłek), które będzie się wyróżniać – i jest bardzo smaczne 🙂

Inspirowałam się tym przepisem.

Składniki:składniki

  • 2 jaja
  • 40g mąki jaglanej (4 łyżki) – można użyć pszennej, wtedy prawdopodobnie naleśniki wyjdą bardziej puszyste)
  • 30g erytrytolu (6 łyżeczek) – lub innego słodzika
  • 30ml mleka (2 łyżki) – ja użyłam mleka o 2% zawartości tłuszczu
  • 5g cukru pudru (jedna łyżeczka) – do dekoracji
  • 5g oleju rzepakowego (jedna łyżeczka)
  • sok wyciśnięty z cytryny (pół łyżki)
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja nie miałam, więc użyłam aromatu)

Sufletowe naleśniki – sposób przygotowania:

1. Oddziel białko od żółtka.
2. W drugiej kolejności dodaj mąkę do żółtka i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj ekstrakt waniliowy.
4. Do białka wkrop kilka kropel soku z cytryny i miksuj, aż białko dobrze się ubije, w międzyczasie dodaj słodzik.

sposób przygotowania
5. Do masy z żółtka dodaj 1/3 białka i dokładnie wymieszaj.
6. Następnie dodaj resztę białka i bardzo delikatnie połącz je z masą – tak, aby masa była puszysta.
7. Na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej) rozprowadź pędzlem odrobinę oleju.
8. Na patelnię nałóż łyżką 2/3 masy w formie dwóch okrągłych, dosyć grubych naleśników. Następnie na patelnię dodaj 2 łyżki wody i smaż je na średnim ogniu pod przykryciem – około 2 minut.

smażenie
9. Dołóż resztę masy. Dzięki temu, że masa nie będzie nałożona od razu w całości, naleśniki nie rozleją się zbyt szeroko (moje niestety trochę się rozlały – jeżeli uważnie będziesz nakładać masę na patelnię, naleśniki wyjdą wyższe).

smażenie pod przykryciem
10. Dodaj kolejną łyżkę wody na patelnię, zmniejsz ogień i smaż pod przykryciem kolejne 5 minut.
11. Przewróć naleśniki na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut; następnie odstaw z ognia na 1 minutę.

smażenie naleśników sufletowych
12. Przełóż na talerz i podaj z owocami. Możesz je też udekorować odrobiną cukru pudru.

naleśniki sufletowe

naleśniki sufletowe

 

Naleśniki sufletowe – wartości odżywcze:

Wartość energetyczna: 480,7 kcal

Białko: 20,9 g

Tłuszcz: 18,7 g

Węglowodany: 54,4 g

Chcesz, żeby Twoja dieta była smaczna i zdrowa? Sprawdź moją ofertę współpracy dietetycznej i zacznij już dziś!

Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powiązane wpisy

smoothie swigo

Smoothie Swigo

Smoothie Swigo – paskalizowane soki przecierowe. W Kauflandzie na dziale z żywnością „do uratowania” trafiłam na soki – smoothie marki

Czytaj dalej