Risotto z dyni (wegańskie)

gotowe risotto z dyni

Risotto z dyni – ja zrobiłam w wersji wegańskiej, bo uważam, że nie ma potrzeby w tym przypadku dodawać produktów odzwierzęcych. W tym wydaniu to danie jest też trochę bardziej „fit”. Łatwo jednak można przerobić ten przepis – tak czy siak, wyjdzie przepysznie!

Czas przygotowania: około 45 minut

Wartość energetyczna: 550 kcal w porcji

Ilość porcji: 2

Składniki:risotto z dyni i składniki

  • 500g dyni (ja użyłam dyni piżmowej)
  • 110g ryżu arborio (około pół szklanki)
  • 60g cebuli (jedna duża sztuka)
  • 75ml białego, wytrawnego wina (jedna trzecia szklanki)
  • 60g suszonych pomidorów w oleju (4 sztuki)
  • 20ml oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • płatki drożdżowe (2 łyżki ) – opcjonalnie
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona gałka muszkatołowa, pieprz
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego) – przepis na domowy bulion znajdziesz tutaj:

Bulion warzywny – łatwy przepis

Risotto z dyni – sposób przygotowania:

  1. Dynię przekrój na pół i wyjmij łyżką pestki. Resztę miąższu pokrój w 1-centymetrową kostkę.
    pokrojona dynia
  2. Pokrój drobno cebulę i czosnek.
    pokrojona cebula i czosnek
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, następnie dodaj cebulę i czosnek. Kiedy się lekko zarumienią, dodaj dynię i podsmażaj kilka minut. Nie musisz czekać, aż dynia zmięknie – będzie na to miała jeszcze dużo czasu.
    sposób przygotowania risotto
  4. Następnie dodaj ryż i dokładnie wszystko wymieszaj. Podsmażaj, dopóki ryż nie stanie się półprzezroczysty.
    risotto z dyni
  5. Wlej wino i poczekaj, aż alkohol odparuje.
    przepis na risotto z dyni
  6. Teraz najważniejsza część przygotowania każdego risotto: mieszanie. Dodawaj po chochelce bulionu, za każdym razem mieszając i czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Nie spiesz się – ta czynność powinna zająć 20-25 minut. Dzięki temu risotto nabiera smaku i staje się przyjemnie kremowe.
    jak zrobić risotto z dyni
  7. Kiedy dodasz już cały bulion, dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, opcjonalnie płatki drożdżowe i dopraw risotto według uznania. Warto użyć pieprzu i gałki muszkatołowej. Wstrzymaj się z solą – najpierw sprawdź, czy suszone pomidory i płatki drożdżowe, a także bulion nie nadały potrawie już wystarczająco słonego smaku. Z solą nie warto przesadzać.
  8. Risotto z dynią gotowe – smacznego!

Wartość energetyczna: 550 kcal

Białko: 13,4g

Tłuszcz: 17,1g

Węglowodany: 69,4g

Chcesz, żeby Twoja dieta była smaczna i zdrowa? Sprawdź moją ofertę współpracy dietetycznej: Współpraca dietetyczna

gotowe risotto z dyni

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powiązane wpisy

fit gofry owsiane

Fit gofry owsiane

Fit gofry owsiane – przepis Gofry na mące owsianej (lub zmielonych/zblendowanych płatkach owsianych) to świetna alternatywa dla klasycznych gofrów –

Czytaj dalej