Placuszki twarogowe

placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe – przepis

To propozycja dla osób, które chcą trochę podkręcić podaż białka w diecie i lubią słodkie śniadania czy kolacje. To pomysł na pyszne placuszki z dużą zawartością białka i bez cukru.

Czas przygotowania: około 20 minut

Wartość energetyczna: 378 kcal

Placuszki twarogowe – składniki:białkowe placuszki twarogowe

  • 120 g twarogu półtłustego
  • 1 jajo kurze
  • 25 g białka bez cukru (1 miarka)
  • 1 jajko
  • 20 g jogurtu naturalnego (1 łyżka)
  • 10 g mąki owsianej (1 łyżka)
  • 10 g erytrytolu (2 łyżeczki)
  • 3 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • owoce (u mnie 2 mandarynki, 130 g)
  • opcjonalnie: krem mleczno-czekoladowy (u mnie 1 łyżeczka (10 g) Nutlove Crunch)

Białkowe placuszki twarogowe – przepis:

  1.  Oddziel żółtko od jajka. Rozgnieć twaróg widelcem razem z żółtkiem i erytrytolem. Mój twaróg był suchy, więc dodałam łyżkę jogurtu.
  2. Wymieszaj z miarką białka, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
    placuszki twarogowe
  3. Białko ubij na sztywną pianę. Ubite białko delikatnie wmieszaj w resztę masy.
  4. Nakładaj placuszki łyżką na suchą, najlepiej teflonową patelnię i smaż do zarumienia z obu stron.
  5. Podaj z owocami i opcjonalnie z dowolnym kremem do smarowania.
    dieta jesienna

Placuszki twarogowe – wartości odżywcze:

Bez dodatków:

Wartość energetyczna: 378,3 kcal

Białko: 52,2 g

Tłuszcz: 12,7 g

Węglowodany: 13,5 g

Wersja z owocami:

Wartość energetyczna: 436,8 kcal

Białko: 53 g

Tłuszcz: 13 g

Węglowodany: 28,1 g

Wersja z owocami i kremem:

Wartość energetyczna: 488,8 kcal

Białko: 54,4 g

Tłuszcz: 16,5 g

Węglowodany: 32,7 g

placuszki twarogowe

 

Lubisz takie dania? Sprawdź te przepisy: Białkowe placuszki na skyrzeDyniowe placuszkiSufletowe naleśniki

Gotowa dieta jesienna

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powiązane wpisy

fit gofry owsiane

Fit gofry owsiane

Fit gofry owsiane – przepis Gofry na mące owsianej (lub zmielonych/zblendowanych płatkach owsianych) to świetna alternatywa dla klasycznych gofrów –

Czytaj dalej