Placuszki twarogowe – przepis
To propozycja dla osób, które chcą trochę podkręcić podaż białka w diecie i lubią słodkie śniadania czy kolacje. To pomysł na pyszne placuszki z dużą zawartością białka i bez cukru.
Czas przygotowania: około 20 minut
Wartość energetyczna: 378 kcal
Placuszki twarogowe – składniki:
- 120 g twarogu półtłustego
- 1 jajo kurze
- 25 g białka bez cukru (1 miarka)
- 1 jajko
- 20 g jogurtu naturalnego (1 łyżka)
- 10 g mąki owsianej (1 łyżka)
- 10 g erytrytolu (2 łyżeczki)
- 3 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- owoce (u mnie 2 mandarynki, 130 g)
- opcjonalnie: krem mleczno-czekoladowy (u mnie 1 łyżeczka (10 g) Nutlove Crunch)
Białkowe placuszki twarogowe – przepis:
- Oddziel żółtko od jajka. Rozgnieć twaróg widelcem razem z żółtkiem i erytrytolem. Mój twaróg był suchy, więc dodałam łyżkę jogurtu.
- Wymieszaj z miarką białka, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Białko ubij na sztywną pianę. Ubite białko delikatnie wmieszaj w resztę masy.
- Nakładaj placuszki łyżką na suchą, najlepiej teflonową patelnię i smaż do zarumienia z obu stron.
- Podaj z owocami i opcjonalnie z dowolnym kremem do smarowania.
Placuszki twarogowe – wartości odżywcze:
Bez dodatków:
Wartość energetyczna: 378,3 kcal
Białko: 52,2 g
Tłuszcz: 12,7 g
Węglowodany: 13,5 g
Wersja z owocami:
Wartość energetyczna: 436,8 kcal
Białko: 53 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 28,1 g
Wersja z owocami i kremem:
Wartość energetyczna: 488,8 kcal
Białko: 54,4 g
Tłuszcz: 16,5 g
Węglowodany: 32,7 g