Pieczona owsianka – przepis na pyszny, ciepły posiłek, który robi się sam 😉
Czas przygotowania: około 30 minut pieczenia, 5-10 minut przygotowanie
Wartość energetyczna: 500 kcal w porcji (sama owsianka) lub 533 kcal (z dodatkiem skyru)
Ilość porcji: 1
Ta owsianka to świetna opcja zarówno dla jej miłośników jak i dla jej przeciwników, których ta wersja może do siebie przekonać. To dobry pomysł na śniadanie jak i na kolację.
Inspirowałam się tym przepisem.
Składniki:
- 150ml mleka (u mnie 2%) (3/5 szklanki)
- 50g płatków owsianych (5 łyżek)
- 1 duże jajko
- 22g mąki – u mnie pszennej (1,5 łyżki)
- 10g erytrytolu (2 łyżeczki)
- 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 2,5g cynamonu (pół łyżeczki)
- 100g mrożonych jagód
- 70g mrożonych truskawek
- ewentualnie: 50g jogurtu typu skyr
Pieczona owsianka – sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Przygotuj naczynie żaroodporne: możesz pędzlem natrzeć jego dno kilkoma kroplami oliwy.
- Dobrze wymieszaj płatki owsiane z mlekiem i jajkiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i cynamon.
- Wlej masę do naczynia i dorzuć owoce, rozprowadzając je równomiernie w naczyniu.
- Włóż owsiankę do piekarnika i piecz około 30 minut, tak aby owsianka nie była już lejąca – powinna urosnąć i mieć chrupiący wierzch.
- Możesz podać owsiankę ze skyrem.
Pieczona owsianka – wartości odżywcze w porcji:
Wartość energetyczna: 500,4 kcal
Białko: 21,8 g
Tłuszcz: 13,3 g
Węglowodany: 69 g
Wartości odżywcze z dodatkiem skyru:
Wartość energetyczna: 533,4 kcal
Białko: 27,8 g
Tłuszcz: 13,3 g
Węglowodany: 71,3 g