Pieczona owsianka piernikowa – przepis
Dzisiaj jest pierwszy dzień zimy i to idealna pora na pieczoną owsiankę piernikową z jabłkiem. Zapach podczas pieczenia do złudzenia przypomina pierniki. W smaku nie przypomina owsianki – smakuje jak ciasto. Owsianka piecze się pół godziny, ale z powodzeniem można szybko wymieszać składniki i wstawić do piekarnika podczas porannego szykowania się do wyjścia; świetnie sprawdzi się tez w roli kolacji czy deseru 🙂
Czas przygotowania: około 40 minut
Wartość energetyczna: 459 kcal
Pieczona owsianka piernikowa – składniki:
- 150 ml mleka, u mnie 2% (0,6 szklanki)
- 150 g jabłka (1 sztuka)
- 50 g płatków owsianych (5 łyżek)
- 22 g mąki pszennej lub innej (1,5 łyżki)
- 15 g erytrytolu (3 łyżeczki)
- 5 g kakao (1 łyżeczka)
- 5 g przyprawy do piernika (1 łyżeczka)
- 3 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
Pieczona owsianka piernikowa – przepis:
- Nagrzej piekarnik do 180-190 stopni Celsjusza. Przygotuj naczynie żaroodporne.
- Jabłko obierz i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj dokładnie mleko z płatkami, mąką, kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i erytrytolem.
- Dodaj pokrojone owoce, wymieszaj.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: 459 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcz: 8,9 g
Węglowodany: 83,5 g