Pieczona owsianka piernikowa

owsianka piernikowa

Pieczona owsianka piernikowa – przepis

Dzisiaj jest pierwszy dzień zimy i to idealna pora na pieczoną owsiankę piernikową z jabłkiem. Zapach podczas pieczenia do złudzenia przypomina pierniki. W smaku nie przypomina owsianki – smakuje jak ciasto. Owsianka piecze się pół godziny, ale z powodzeniem można szybko wymieszać składniki i wstawić do piekarnika podczas porannego szykowania się do wyjścia; świetnie sprawdzi się tez w roli kolacji czy deseru 🙂

Czas przygotowania: około 40 minut

Wartość energetyczna: 459 kcal

Pieczona owsianka piernikowa – składniki:

  • 150 ml mleka, u mnie 2% (0,6 szklanki)
  • 150 g jabłka (1 sztuka)
  • 50 g płatków owsianych (5 łyżek)
  • 22 g mąki pszennej lub innej (1,5 łyżki)
  • 15 g erytrytolu (3 łyżeczki)
  • 5 g kakao (1 łyżeczka)
  • 5 g przyprawy do piernika (1 łyżeczka)
  • 3 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)

Pieczona owsianka piernikowa – przepis:

  1. Nagrzej piekarnik do 180-190 stopni Celsjusza. Przygotuj naczynie żaroodporne.
  2. Jabłko obierz i pokrój w kostkę.
    owsianka piernikowa
  3. Wymieszaj dokładnie mleko z płatkami, mąką, kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i erytrytolem.
  4. Dodaj pokrojone owoce, wymieszaj.
    pieczona owsianka piernikowa
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.

Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna: 459 kcal

Białko: 15 g

Tłuszcz: 8,9 g

Węglowodany: 83,5 g

owsianka piernikowa

 

Lubisz takie dania? Sprawdź te przepisy: Pieczona owsiankaPlacuszki twarogowe

Gotowa dieta jesienna

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powiązane wpisy

fit gofry owsiane

Fit gofry owsiane

Fit gofry owsiane – przepis Gofry na mące owsianej (lub zmielonych/zblendowanych płatkach owsianych) to świetna alternatywa dla klasycznych gofrów –

Czytaj dalej