Naleśniki dla jednej osoby – przepis na jedną porcję. W moim przypadku – naleśniki z mąki jaglanej.
Czas przygotowania: około 15 minut
Wartość energetyczna: 480 kcal w porcji (same naleśniki) lub 640 (z domowym dżemem i kiwi)
Ilość porcji: 1 (trzy naleśniki)
Chyba każdy lubi naleśniki. Z tymi klasycznymi często jest taki problem, że z ciasta robionego „na oko” zawsze wychodzi ich cała góra. A co, jeżeli chcesz zjeść tylko jedną, niedużą porcję? Skorzystaj z tego przepisu. 🙂 Ja użyłam mąki jaglanej, ale możesz oczywiście użyć pszennej lub jakiejkolwiek, na jaką masz ochotę.
Składniki:
- 100ml mleka (u mnie 2%) (2/5 szklanki)
- 80g mąki, u mnie jaglanej (8 łyżek)
- 1 jajko (u mnie L-ka)
- 5g oliwy z oliwek (1/2 łyżki)
- szczypta soli
- opcjonalnie: łyżeczka erytrytolu dla słodyczy
- w razie potrzeby: woda mineralna do rozcieńczania ciasta
Naleśniki dla jednej osoby – sposób przygotowania:
- Nie musisz używać miksera – wystarczy zwykła, ręczna trzepaczka 🙂
- Najpierw dobrze roztrzep jajko, dodaj mleko, oliwę, sól, ewentualnie słodzik. Wymieszaj.
- Następnie mieszając, stopniowo dodawaj mąkę. Jeżeli użyjesz na przykład mniejszego jajka, być może nie zużyjesz całych 80g – pilnuj, aby ciasto pozostało wciąż dosyć lejące. Jeżeli wyjdzie za gęste – rozcieńcz je odrobiną wody mineralnej.
- Smaż naleśniki na beztłuszczowej, najlepiej teflonowej patelni. Powinny wyjść 3 sztuki.
- Pora na dodatki – ja do środka nałożyłam domowy dżem truskawkowy – po dwie łyżeczki na naleśnika i podałam z pokrojonym w plastry kiwi.
Wartości odżywcze w porcji:
Wartość energetyczna: 479 kcal
Białko: 19,4 g
Tłuszcz: 15,3 g
Węglowodany: 63,5 g
Wartości odżywcze z moimi dodatkami:
Wartość energetyczna: 643 kcal
Białko: 20,4 g
Tłuszcz: 15,9 g
Węglowodany: 118,1 g