Chiński makaron chow mein z krewetkami i pak choi.
Czas przygotowania: około 30 minut
Wartość energetyczna: 530 kcal w porcji
Ilość porcji: 2
Ten makaron jest zarówno dla tych, którzy lubują się w azjatyckich smakach jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają z nimi przygodę. Danie jest jednogarnkowe, dosyć szybkie i łatwe do zrobienia. Czego chcieć więcej?
Jeżeli krewetki jeszcze nie są stałym elementem Twojego jadłospisu – warto się nimi zainteresować. Są smaczne i łatwe do przygotowania. Na dodatek świetnie się sprawdzą zarówno podczas odchudzania, jak i w zwykłej, zdrowej diecie. Zawierają dużo białka, mało tłuszczu i są niskokaloryczne. Ten przepis jest świetnym pomysłem na wdrożenie krewetek do menu.
Składniki:
- 225g krewetek (ja użyłam białych)
- 140g papryki czerwonej (1 sztuka)
- 100g makaronu chow mein (ja użyłam tego)
- 100g kapusty pak choi (2 sztuki)
- 40g cebuli dymki (2 sztuki)
- 30g orzechów nerkowca (2 łyżki)
- 20g oleju rzepakowego (2 łyżki)
- 20g sosu sojowego ciemnego (2 łyżki)
- pęczek szczypioru z cebuli dymki
- 3 ząbki czosnku
- 10g świeżego imbiru
- 10g sezamu (2 łyżeczki)
- sól, pieprz, ostra papryka, papryka wędzona
Makaron z krewetkami i pak choi – sposób przygotowania:
1. Krewetki umieść w miseczce z łyżką sosu sojowego. Dobrze wymieszaj i odstaw.
2. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – w moim przypadku należało zalać go gorącą wodą i przykryć na 5 minut, następnie odcedzić i polać zimną wodą.
3. Kapustę pak choi przekrój na pół, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Dymkę pokrój w piórka. Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir.
4. Rozgrzej 2 łyżki oleju w woku. Podsmaż chwilę orzechy nerkowca, następnie dodaj czosnek, cebulkę i imbir.
5. Dodaj krewetki i podsmażaj je kilka minut.
6. Następnie dodaj pak choi i paprykę. Smaż kolejne kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.
7. Następnie dodaj łyżkę sosu sojowego i gotowy makaron. Dobrze wymieszaj i podsmaż jeszcze 2-3 minuty.
8. Podaj makaron udekorowany sezamem i szczypiorkiem z cebuli dymki.
Makaron z krewetkami – wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: 532,5 kcal
Białko: 32,8 g
Tłuszcz: 21,9 g
Węglowodany: 49,3 g