Makaron w sosie kurkowym z tofu

makaron w sosie kurkowym z tofu

Makaron w sosie kurkowym z tofu – przepis

Kurki i wędzone tofu to połączenie idealne, bogate w smak umami. Na dodatek ten makaron jest bardzo szybki w przygotowaniu – i bardzo sycący. Jeżeli szukasz więcej pomysłów na kurki i inne jesienne potrawy, znajdziesz je w mojej nowej diecie jesiennej 🙂

Czas przygotowania: około 30 minut

Wartość energetyczna: 588 kcal

Makaron w sosie kurkowym z tofu – składniki:wegetariański makaron składniki

  • 100g kurek
  • 90g mąki tofu wędzonego (0,5 opakowania) – ważne, żeby było to tofu wędzone; jego smak świetnie łączy się ze smakiem kurek
  • 60g makaronu pełnoziarnistego (u mnie świderki)
  • 50g śmietanki kremowej, 30% tłuszczu (2,5 łyżki)
  • 50g cebuli (0,5 sztuki)
  • 5g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Makaron w sosie kurkowym z tofu – przepis:

  1. Pokrój drobno cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę. Oczyść kurki i pokrój na mniejsze kawałki. W międzyczasie ugotuj makaron.
  2. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, następnie dodaj kurki. Smaż, dopóki się nie zarumienią.makaron w sosie kurkowym z tofu
  3. Następnie dodaj tofu – zamiast kroić, rozgnieć je palcami.makaron w sosie kurkowym z tofu
  4. Wlej śmietankę i poczekaj, aż sos zgęstnieje; dopraw solą i pieprzem.
  5. Dodaj do sosu ugotowany al dente makaron i dobrze wymieszaj.

Makaron z kurkami i tofu – wartości odżywcze:

Wartość energetyczna: 588,3 kcal

Białko: 23,5 g

Tłuszcz: 29,1 g

Węglowodany: 60,2 g

Błonnik: 11,3 g

makaron w sosie kurkowym z tofu

 

Lubisz takie dania? Sprawdź te przepisy: Wegańskie risotto z dyniChili con carne

Gotowa dieta jesienna

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powiązane wpisy

fit gofry owsiane

Fit gofry owsiane

Fit gofry owsiane – przepis Gofry na mące owsianej (lub zmielonych/zblendowanych płatkach owsianych) to świetna alternatywa dla klasycznych gofrów –

Czytaj dalej