Makaron w sosie kurkowym z tofu – przepis
Kurki i wędzone tofu to połączenie idealne, bogate w smak umami. Na dodatek ten makaron jest bardzo szybki w przygotowaniu – i bardzo sycący. Jeżeli szukasz więcej pomysłów na kurki i inne jesienne potrawy, znajdziesz je w mojej nowej diecie jesiennej 🙂
Czas przygotowania: około 30 minut
Wartość energetyczna: 588 kcal
Makaron w sosie kurkowym z tofu – składniki:
- 100g kurek
- 90g mąki tofu wędzonego (0,5 opakowania) – ważne, żeby było to tofu wędzone; jego smak świetnie łączy się ze smakiem kurek
- 60g makaronu pełnoziarnistego (u mnie świderki)
- 50g śmietanki kremowej, 30% tłuszczu (2,5 łyżki)
- 50g cebuli (0,5 sztuki)
- 5g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Makaron w sosie kurkowym z tofu – przepis:
- Pokrój drobno cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę. Oczyść kurki i pokrój na mniejsze kawałki. W międzyczasie ugotuj makaron.
- Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, następnie dodaj kurki. Smaż, dopóki się nie zarumienią.
- Następnie dodaj tofu – zamiast kroić, rozgnieć je palcami.
- Wlej śmietankę i poczekaj, aż sos zgęstnieje; dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj do sosu ugotowany al dente makaron i dobrze wymieszaj.
Makaron z kurkami i tofu – wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: 588,3 kcal
Białko: 23,5 g
Tłuszcz: 29,1 g
Węglowodany: 60,2 g
Błonnik: 11,3 g