Lazania ze szpinakiem – przepis na wegetariańską wersję popularnego włoskiego dania
Czas przygotowania: około 45 minut
Wartość energetyczna: 451 kcal w porcji
Ilość porcji: 4
Ta lazania jest przepyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu – i tak naprawdę nie wymaga wiele czasu, poza 30 minutami w piekarniku. Posmakuje nie tylko wegetarianom 😉
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów (800g) – użyłam takich z czosnkiem, świetnie pasują do tego dania
- 300g mrożonego szpinaku
- 250g sera ricotta
- 2 cebule (200g)
- 2 jajka
- 100g makaronu lasagne
- 100g goudy lub mozzarelli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 szczypty ostrej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Lazania ze szpinakiem – sposób przygotowania:
- Włącz piekarnik, do nagrzania do 180 stopni.
- Wrzuć szpinak do rondelka i podgrzewaj na ogniu, aż się rozmrozi. Możesz użyć też świeżego szpinaku: wtedy bardzo drobno go pokrój i podsmaż na wodzie.
- Pokrój drobno cebulę, posiekaj czosnek.
- Przygotuj sos pomidorowy: rozgrzej olej i zarumień cebulę i czosnek.
- Dodaj pomidory i duś do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, papryką słodką i wędzoną; dodaj też bazylię i oregano.
- W oddzielnej misce wymieszaj roztrzepane jajka z ricottą, szpinakiem, bazylią i solą.
- Przygotuj naczynie żaroodporne.
- Spód naczynia wyłóż połową sosu pomidorowego, a następnie nałóż 1 z 3 części makaronu.
- Przekładaj go farszem szpinakowym, tak by ostatnią warstwę stanowił makaron.
- Na ostatnią warstwę makaronu nałóż resztę sosu pomidorowego, zetrzyj na wierzch ser gouda lub mozzarellę.
- Wstaw do piekarnika na 30 minut.
Lazania ze szpinakiem – wartości odżywcze w jednej porcji:
Wartość energetyczna: 451 kcal
Białko: 25,6 g
Tłuszcz: 23,7g
Węglowodany: 38,5 g
Możesz też podzielić lazanię na 3 porcje; wtedy wartości odżywcze w jednej porcji będą następujące:
Wartość energetyczna: 602 kcal
Białko: 34,1 g
Tłuszcz: 31,5g
Węglowodany: 51,4 g