Czy kawa jest zdrowa?
Poranna kawa to dla wielu z nas codzienny rytuał. Trudno bez niego wyobrazić sobie początek dnia. Kawa oznacza też często zasłużoną przerwę w pracy. Nierzadko jest też tłem do spotkania ze znajomymi.
Jeżeli zastanawiasz się, czy kawa jest wartościowa też pod względem zdrowotnym, przeczytaj poniższe 5 powodów, dla których warto ją pić.
Kawa jest zdrowa – powód nr #1
Osoby spożywające 3-4 kawy dziennie mają o 19% mniejsze ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe i 0 18% mniejsze ryzyko choroby nowotworowej, niż osoby nie spożywające kawy w ogóle [1].
Kawa jest zdrowa – powód nr #2
Ryzyko nadciśnienia tętniczego jest mniejsze o 2% u osób, które piją jedną filiżankę kawy dziennie w porównaniu do osób, które nie piją kawy w ogóle. Ryzyko to jest o 3% mniejsze u osób pijących 2 kawy dziennie, 5% mniejsze w przypadku 4 kaw dziennie [2].
Kawa jest zdrowa – powód nr #3
Umiarkowane spożycie kawy wiąże się z nawet o 33% mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 [3].
Kawa jest zdrowa – powód nr #4
Kofeina zawarta w kawie poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych zwiększa przepływ krwi w organizmie. Przez to działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy – dzięki temu spożywanie kawy wpływa na większą koncentrację i usprawnienie procesów myślowych [4].
Kawa jest zdrowa – powód nr #5
Umiarkowane spożycie kawy zapobiega rozwojowi i postępowi chorób wątroby. Osoby spożywające powyżej 2 kaw dziennie mają niższe ryzyko zachorowania na przewlekłą chorobę wątroby, niż osoby nie spożywające kawy w ogóle [3].
Umiarkowana ilość kawy – czyli jaka?
Według badań optymalna dawka kofeiny wynosi 200-400mg dziennie. Dużo zależy od naszej tolerancji, ilości do których jesteśmy przyzwyczajeni. W przypadku kobiet w ciąży dawka kofeiny nie powinna przekraczać 200mg dziennie [4].
Od 200 do 400mg kofeiny – czyli ile?
- 3-6 kaw espresso (60mg kofeiny w jednej filiżance)
- 2-4 filiżanek zwykłej czarnej kawy (85mg kofeiny w jednej)
- 3-6 filiżanek kawy rozpuszczalnej (65mg kofeiny w jednej) [4].
Czy kawa rozpuszczalna jest mniej zdrowa?
Nie. Kawa rozpuszczalna jest formą koncentratu, a więc stężenie substancji prozdrowotnych może być nawet większe, niż w zwykłej kawie. Kawa rozpuszczalna może mieć też większy potencjał oksydacyjny, niż kawa zwykła. A więc w zasadzie są pobudki, by sądzić, że jest nawet zdrowsza [5,6].
Bibliografia
- Poole R, Kennedy OJ, Roderick P, Fallowfield JA, Hayes PC, Parkes J. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ. 2017 Nov 22;359:j5024. doi: 10.1136/bmj.j5024. Erratum in: BMJ. 2018 Jan 12;360:k194. PMID: 29167102; PMCID: PMC5696634.
- Xie C, Cui L, Zhu J, Wang K, Sun N, Sun C. Coffee consumption and risk of hypertension: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. J Hum Hypertens. 2018 Feb;32(2):83-93. doi: 10.1038/s41371-017-0007-0. Epub 2018 Jan 4. PMID: 29302055.
-
Nieber K. The Impact of Coffee on Health. Planta Med 2017; 83(16): 1256-1263 DOI: 10.1055/s-0043-115007
-
Pelczyńska M., Bogdański P. Prozdrowotne właściwości kawy. Varia Medica 2019: tom 3, nr 4, strony 311–317
-
https://www.damianparol.com/kawa-rozpuszczalna/
-
Gorjanović S, Komes D, Laličić-Petronijević J, et al. Antioxidant efficiency of polyphenols from coffee and coffee substitutes-electrochemical versus spectrophotometric approach. J Food Sci Technol. 2017;54(8):2324-2331. doi:10.1007/s13197-017-2672-y