Fit gofry owsiane – przepis
Gofry na mące owsianej (lub zmielonych/zblendowanych płatkach owsianych) to świetna alternatywa dla klasycznych gofrów – jest też bardziej sycąca i odżywcza. Na dodatek ten prosty przepis (bez użycia miksera) jest na dwa gofry – porcja w sam raz, kiedy masz ochotę na gofry, ale pilnujesz ilości dostarczanych kilokalorii.
Czas przygotowania: około 15 minut
Wartość energetyczna: 453 kcal
Gofry owsiane – składniki:
- 75 ml mleka, u mnie 2% (0,3 szklanki)
- 70 g mąki owsianej (7 łyżek) lub taka sama ilość zmielonych/zblendowanych płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki erytrytolu lub innego słodzika
Opcjonalne dodatki: - 50 g skyra (2,5 łyżki)
- garść malin
- garść borówek
Fit gofry owsiane – przepis:
- Wymieszaj dokładnie łyżką składniki: mąkę, mleko, jajko, olej, proszek do pieczenia i erytrytol.
- Rozgrzej gofrownicę na maksymalną moc i wlej ciasto. Piecz do chrupkości gofrów (w moim przypadku to były 4 minuty)
- Podawaj z dodatkami.
Fit gofry owsiane – wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: 453 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcz: 21,9 g
Węglowodany: 43,8 g
Wartości odżywcze gofrów z dodatkami:
Wartość energetyczna: 540 kcal
Białko: 24,2 g
Tłuszcz: 22,2 g
Węglowodany: 60,6 g