Dyniowe placuszki

dyniowe placuszki

Dyniowe placuszki – przepis

Nadeszła jesień – a więc sezon na dynię. Te placuszki są naprawdę zaskakujące w smaku – i szybkie do zrobienia, więc świetnie nadadzą się na śniadanie. W mojej nowej diecie jesiennej pojawiają się jednak na kolację 😉

Czas przygotowania: około 20 minut

Wartość energetyczna: 440 kcal

Dyniowe placuszki – składniki:dyniowe placuszki składniki

  • 100g dyni
  • 70g mąki (5,8 łyżki) – tym razem użyłam owsianej, ale ze zwykłej pszennej wychodzą bardziej puszyste i wilgotne w smaku
  • 70g jogurtu (3,5 łyżki)
  • 1 jajko
  • 20g erytrytolu (4 łyżeczki)
  • 5g oleju rzepakowego (0,5 łyżki)
  • 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)

Dyniowe placuszki – przepis:

  1.  Zetrzyj dynię na małych oczkach.
  2. Wymieszaj z jogurtem, jajkiem i erytrytolem, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
    dyniowe placuszki
  3. Smaż placuszki najlepiej na teflonowej patelni; możesz silikonowym pędzlem rozprowadzić na niej odrobinę oleju. Nakładaj po łyżkę – dwie ciasta i smaż placki na małym ogniu, aż do zarumienienia. Możesz je oprószyć rozgniecionym wałkiem na puder erytrytolem.
    dieta jesienna

Dyniowe placuszki – wartości odżywcze:

Wersja z mąką owsianą:

Wartość energetyczna: 444,3 kcal

Białko: 18,3 g

Tłuszcz: 17,7 g

Węglowodany: 51,4 g

Błonnik: 9,6 g

Wersja z mąką pszenną:

Wartość energetyczna: 440,1 kcal

Białko: 17,9 g

Tłuszcz: 13,5 g

Węglowodany: 64,2 g

Błonnik: 4,4 g

dyniowe placuszki

 

Lubisz takie dania? Sprawdź te przepisy: Białkowe placuszki na skyrzeSufletowe naleśniki

Gotowa dieta jesienna

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powiązane wpisy

fit gofry owsiane

Fit gofry owsiane

Fit gofry owsiane – przepis Gofry na mące owsianej (lub zmielonych/zblendowanych płatkach owsianych) to świetna alternatywa dla klasycznych gofrów –

Czytaj dalej