Dyniowe placuszki – przepis
Nadeszła jesień – a więc sezon na dynię. Te placuszki są naprawdę zaskakujące w smaku – i szybkie do zrobienia, więc świetnie nadadzą się na śniadanie. W mojej nowej diecie jesiennej pojawiają się jednak na kolację 😉
Czas przygotowania: około 20 minut
Wartość energetyczna: 440 kcal
Dyniowe placuszki – składniki:
- 100g dyni
- 70g mąki (5,8 łyżki) – tym razem użyłam owsianej, ale ze zwykłej pszennej wychodzą bardziej puszyste i wilgotne w smaku
- 70g jogurtu (3,5 łyżki)
- 1 jajko
- 20g erytrytolu (4 łyżeczki)
- 5g oleju rzepakowego (0,5 łyżki)
- 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
Dyniowe placuszki – przepis:
- Zetrzyj dynię na małych oczkach.
- Wymieszaj z jogurtem, jajkiem i erytrytolem, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Smaż placuszki najlepiej na teflonowej patelni; możesz silikonowym pędzlem rozprowadzić na niej odrobinę oleju. Nakładaj po łyżkę – dwie ciasta i smaż placki na małym ogniu, aż do zarumienienia. Możesz je oprószyć rozgniecionym wałkiem na puder erytrytolem.
Dyniowe placuszki – wartości odżywcze:
Wersja z mąką owsianą:
Wartość energetyczna: 444,3 kcal
Białko: 18,3 g
Tłuszcz: 17,7 g
Węglowodany: 51,4 g
Błonnik: 9,6 g
Wersja z mąką pszenną:
Wartość energetyczna: 440,1 kcal
Białko: 17,9 g
Tłuszcz: 13,5 g
Węglowodany: 64,2 g
Błonnik: 4,4 g