Chili con carne

chili con carne

Chili con carne – przepis na wersję z mięsem z piersi z indyka

Czas przygotowania: około 50 minut

Wartość energetyczna: 580 kcal w porcji

Ilość porcji: 4

Chili to potrawa idealna – prawie jednogarnkowa, prosta, bardzo sycąca. Danie świetnie się nadaje na chłodniejsze dni, też dzięki swojemu ostremu smakowi – chociaż można je zrobić w wersji łagodnej, czyli chili con carne bez chili 😉

Oryginalne chili con carne – a więc chili z mięsem – przyrządza się z mięsa wołowego. Ja jednak postawiłam na mięso z piersi indyka, które zawiera więcej białka i mniej tłuszczu. Smak – równie dobry.

Inspirowałam się tymtym przepisem.

Składniki:składniki

  • 500g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 2 puszki pomidorów krojonych (ja użyłam takich z dodatkiem chili)
  • 1 puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu)
  • 140g papryki (1 sztuka)
  • 100g cebuli (1 sztuka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 20g oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • 300g ryżu
  • opcjonalnie – 1 papryczka chili
  • sól, pieprz, papryka wędzona, chili, pieprz cayenne, kminek, oregano

Chili con carne – sposób przygotowania:

  1. Posiekaj warzywa.
  2. W rondelku rozgrzej jedną łyżkę oliwy, wrzuć posiekany lub rozgnieciony czosnek i mięso. Dopraw solą i pieprzem.
    mięso mielone z indyka
  3. W garnku lub na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę, jak się zarumieni dodaj paprykę i podsmażaj kilka minut, aż odrobinę zmięknie.
    warzywa
  4. Dodaj usmażone mięso.
    sposób przygotowania
  5. Następnie dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę.
    fasola i kukurydza
  6. Dodaj dwie puszki pomidorów – do tego ostrego dania świetnie będą pasować takie z dodatkiem chili.
    pomidory krojone z chili
  7. Następnie dopraw potrawę do smaku solą i pieprzem; ja użyłam też oczywiście chili – pieprzu cayenne (pół łyżeczki), dwie łyżeczki papryki wędzonej, łyżeczki kminku i dwóch łyżeczek oregano. Jeżeli uwielbiasz ostre potrawy, możesz też dodać posiekaną drobno papryczkę chili.
    przyprawy do chili con carne
    chili con carne
  8. Dokładnie wszystko wymieszaj i zostaw na małym ogniu przez przynajmniej 2o minut, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.
    chili con carne przepis
  9. Podaj z ryżem.
    chili con carne przepis

Chili con carne – wartości odżywcze w jednej porcji:

Wartość energetyczna: 584 kcal

Białko: 42 g

Tłuszcz: 9 g

Węglowodany: 83,7 g

Chcesz takie posiłki w swojej diecie? Sprawdź moją ofertę współpracy dietetycznej!

 

Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powiązane wpisy

smoothie swigo

Smoothie Swigo

Smoothie Swigo – paskalizowane soki przecierowe. W Kauflandzie na dziale z żywnością „do uratowania” trafiłam na soki – smoothie marki

Czytaj dalej