Cannelloni ze szpinakiem

cannelloni ze szpinakiem przepis

Cannelloni ze szpinakiem – przepis

Cannelloni nadziewane szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym. Bardzo podobne do lazanii ze szpinakiem, którą pokazywałam jakiś czas temu. Inspirowałam się tym przepisem.

Czas przygotowania: około 40 minut

Wartość energetyczna: 555 kcal w porcji

Ilość porcji: 2

Cannelloni ze szpinakiem – składniki: składniki

  • 400g pomidorów z puszki, krojonych (1 puszka)
  • 300g szpinaku (ja miałam akurat mrożony)
  • 125g sera ricotta (pół opakowania)
  • 100g makaronu Cannelloni (około 9 rurek)
  • 100g mozzarelli w kawałku
  • 4 ząbki czosnku
  • 10g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku

Cannelloni ze szpinakiem – przepis:

  1. W osolonej wodzie ugotuj cannelloni według instrukcji z opakowania – w moim przypadku były to 4 minuty. Odcedź.
    makaron cannelloni
  2. Przygotuj farsz – na patelni rozgrzej pół łyżki oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane 2 ząbki czosnku.
  3. Dodaj szpinak i duś na mniejszym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni kilka minut.
    szpinak
  4. Szpinak zostaw do ostygnięcia, następnie wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  5. W rondelku rozgrzej pół łyżki oliwy, wrzuć przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane dwa ząbki czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Dodaj pomidory.
    sos pomidorowy
  6. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Dodaj oregano.
  7. Powstały sos wlej do żaroodpornego naczynia. Rurki cannelloni nadziej farszem szpinakowym.
    makaron nadziewany szpinakiem
  8. Ułóż rurki na sosie pomidorowym i posyp startym serem mozzarella.
    makaron nadziewany szpinakiem i serem ricotta
  9. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut.
    cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem – wartości odżywcze w porcji:

Wartość energetyczna: 554,9 kcal

Białko: 31,7 g

Tłuszcz: 23,3 g

Węglowodany: 57,1 g
cannelloni ze szpinakiem przepis

Sprawdź moją ofertę współpracy dietetycznej i dietę gotową!

Przepis na lazanię ze szpinakiem

Udostępnij!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powiązane wpisy

smoothie swigo

Smoothie Swigo

Smoothie Swigo – paskalizowane soki przecierowe. W Kauflandzie na dziale z żywnością „do uratowania” trafiłam na soki – smoothie marki

Czytaj dalej