Cannelloni ze szpinakiem – przepis
Cannelloni nadziewane szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym. Bardzo podobne do lazanii ze szpinakiem, którą pokazywałam jakiś czas temu. Inspirowałam się tym przepisem.
Czas przygotowania: około 40 minut
Wartość energetyczna: 555 kcal w porcji
Ilość porcji: 2
Cannelloni ze szpinakiem – składniki: 
- 400g pomidorów z puszki, krojonych (1 puszka)
- 300g szpinaku (ja miałam akurat mrożony)
- 125g sera ricotta (pół opakowania)
- 100g makaronu Cannelloni (około 9 rurek)
- 100g mozzarelli w kawałku
- 4 ząbki czosnku
- 10g oliwy z oliwek (1 łyżka)
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku
Cannelloni ze szpinakiem – przepis:
- W osolonej wodzie ugotuj cannelloni według instrukcji z opakowania – w moim przypadku były to 4 minuty. Odcedź.
- Przygotuj farsz – na patelni rozgrzej pół łyżki oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane 2 ząbki czosnku.
- Dodaj szpinak i duś na mniejszym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni kilka minut.
- Szpinak zostaw do ostygnięcia, następnie wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- W rondelku rozgrzej pół łyżki oliwy, wrzuć przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane dwa ząbki czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Dodaj pomidory.
- Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Dodaj oregano.
- Powstały sos wlej do żaroodpornego naczynia. Rurki cannelloni nadziej farszem szpinakowym.
- Ułóż rurki na sosie pomidorowym i posyp startym serem mozzarella.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut.
Cannelloni ze szpinakiem – wartości odżywcze w porcji:
Wartość energetyczna: 554,9 kcal
Białko: 31,7 g
Tłuszcz: 23,3 g
Węglowodany: 57,1 g