Bulion warzywny – jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale pracy nie ma przy nim aż tak dużo. Jedno jest pewne – warto temu chwilę poświęcić raz na jakiś czas. Taki bulion odwdzięczy nam się nie tylko cudownym smakiem, ale jest przede wszystkim zdrowy. Kontrolujemy ilość dodanej soli do potrawy i wiemy, co w nim jest
Żadnych zbędnych dodatków i glutaminianu sodu.
Ja zrobiłam bulion warzywny, ale jak najbardziej można dorzucić mięso i później je wykorzystać. Ja z warzyw po bulionie zrobiłam pasztet 

Ten przepis to jednocześnie wskazówka, jak zrobić domowe kostki bulionowe. Bulion wystarczy po prostu gotować dłużej. Po odparowaniu wywar będzie bardziej esencjonalny. Dzięki temu w mniejszej jego objętości skryje się więcej smaku. Potem wystarczy go podzielić na porcje i zamrozić.
Takie kostki bulionowe przydadzą się przy przygotowaniu wielu potraw, dodadzą im głębi i smaku. Nie musimy kupować „gotowców” ani tracić czasu na przygotowanie bulionu do potrawy, którą można zrobić w pół godziny. Same plusy!

Składniki:
- 4 litry wody
- 4 opalane cebule
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- 1 nać pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 1/2 główki czosnku
- 4 grzyby suszone (ja użyłam borowiki)
- ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól do smaku
Bulion warzywny – przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyłam do dużego garnka, zalałam wodą i zostawiłam na małym ogniu na 4 godziny. Aby wydobyć smak, mogą wystarczyć 2h, ale ja chciałam bulion mocno odparować, tak żeby był bardziej esencjonalny w małej objętości – po to, żeby zrobić z niego „kostki rosołowe”. Następnie bulion odcedziłam i zamroziłam w foremkach na kostki lodu i gotowe. Banalnie proste!
P.S.1 Cebule zawsze warto opalić, nie pomijaj tego kroku!
P.S.2 Dodanie suszonych grzybów nie jest konieczne, ale doda smaku umami, czyli posmaku mięsnego – bez dodawania mięsa.