Białkowe placuszki na skyrze

białkowe placuszki na skyrze

Białkowe placuszki na skyrze, proste i szybkie w przygotowaniu – i bardzo smaczne. Sprawdzają się w zasadzie ze wszystkimi owocami 🙂

Czas przygotowania: około 15 minut

Wartość energetyczna: 476 kcal w porcji

Ilość porcji: 1

Inspirowałam się tym przepisem , ale upewniłam się, że proporcje składników będą odpowiednie na jedną porcję, użyłam erytrytolu zamiast cukru a jogurt zamieniłam na wysokobiałkowy skyr.

Białkowe placuszki na skyrze – składniki:placki z truskawkami

  • 150g jogurtu typu skyr, naturalnego (1 opakowanie)
  • 60g mąki pszennej (5 łyżek)
  • 1 jajko (u mnie L-ka)
  • 15 g erytrytolu (3 łyżeczki)
  • 5 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
  • 3 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • szczypta soli
  • owoce – ja użyłam 140g truskawek (2 garści)

Białkowe placuszki na skyrze – sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj lub zmiksuj jogurt z jajkiem i olejem, dodaj erytrytol, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Ciasto wyjdzie dosyć gęste.
    placuszki na skyrze
  2. Pokrój truskawki i wmieszaj owoce do ciasta – dzięki temu będzie trochę rzadsze.
    placuszki z truskawkami
  3. Na rozgrzaną, najlepiej teflonową patelnię nakładaj łyżką niewielkie ilości ciasta – pamiętaj, że placuszki trochę urosną. Smaż bez dodatkowego tłuszczu, aż placki zarumienią się z obu stron.
    białkowe placuszki na skyrze
  4. Gotowe – smacznego 🙂

Wartości odżywcze w porcji:

Wartość energetyczna: 476 kcal

Białko: 32 g

Tłuszcz: 11,7 g

Węglowodany: 63,1 g

Sprawdź moją ofertę współpracy dietetycznej i dietę gotową!

Przepis na jednoporcjowe, klasyczne naleśniki i naleśniki sufletowe

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powiązane wpisy

fit gofry owsiane

Fit gofry owsiane

Fit gofry owsiane – przepis Gofry na mące owsianej (lub zmielonych/zblendowanych płatkach owsianych) to świetna alternatywa dla klasycznych gofrów –

Czytaj dalej