Białkowe placuszki na skyrze, proste i szybkie w przygotowaniu – i bardzo smaczne. Sprawdzają się w zasadzie ze wszystkimi owocami 🙂
Czas przygotowania: około 15 minut
Wartość energetyczna: 476 kcal w porcji
Ilość porcji: 1
Inspirowałam się tym przepisem , ale upewniłam się, że proporcje składników będą odpowiednie na jedną porcję, użyłam erytrytolu zamiast cukru a jogurt zamieniłam na wysokobiałkowy skyr.
Białkowe placuszki na skyrze – składniki:
- 150g jogurtu typu skyr, naturalnego (1 opakowanie)
- 60g mąki pszennej (5 łyżek)
- 1 jajko (u mnie L-ka)
- 15 g erytrytolu (3 łyżeczki)
- 5 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
- 3 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- szczypta soli
- owoce – ja użyłam 140g truskawek (2 garści)
Białkowe placuszki na skyrze – sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj lub zmiksuj jogurt z jajkiem i olejem, dodaj erytrytol, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Ciasto wyjdzie dosyć gęste.
- Pokrój truskawki i wmieszaj owoce do ciasta – dzięki temu będzie trochę rzadsze.
- Na rozgrzaną, najlepiej teflonową patelnię nakładaj łyżką niewielkie ilości ciasta – pamiętaj, że placuszki trochę urosną. Smaż bez dodatkowego tłuszczu, aż placki zarumienią się z obu stron.
- Gotowe – smacznego 🙂
Wartości odżywcze w porcji:
Wartość energetyczna: 476 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcz: 11,7 g
Węglowodany: 63,1 g
Sprawdź moją ofertę współpracy dietetycznej i dietę gotową!
Przepis na jednoporcjowe, klasyczne naleśniki i naleśniki sufletowe